music performance film expo dig deepeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeer
politricks.
Milo Rau/ IIPM – International Institute of Political Murder Breivik's Statement

performance

Milo Rau/ IIPM – International Institute of Political Murder Breivik's Statement

performance extra muros
FR 28.03.2014 20:30 BE première

Een enscenering van het pleidooi dat Anders B. Breivik, de Noorse extreem rechtse terrorist en massamoordenaar, hield op 17 april 2012 in het gerechtshof van Oslo.

Breivik, die 77 mensen doodde, licht zijn misdaad toe en verkondigt zijn affiniteit met Al Qaeda, het Zwitserse verbod op minaretten en met de Duitse terroristen van de Nationalsozialistischer Untergrund. Hij beschrijft zijn theorieën over de teloorgang van Europa, als gevolg van immigratie en multiculturalisme. Zijn verklaringen worden van het televisiescherm verbannen en ongeschikt verklaard voor publieke vertoning. De Zwitserse regisseur en oprichter van The International Institute of Political Murder Milo Rau laat Sacha Ö. Soydan de rol van Anders B. Breivik vertolken.

Na de performance gaan actrice Soydan, Rau, activist Dyab Abou Jahjah en kunstenaar Kris Verdonck met elkaar in gesprek over de vorm (een tekst - geschreven door een moordenaar – die zonder ironie gedeclameerd wordt op scène) en content van de performance.

Als je een document als dit in zijn geheel aanschouwt en beluistert, word je overdonderd door de complexiteit, de draagwijdte van de betekenis en het bevreemdende karakter ervan. In Breivik’s Statement wordt het publiek aangespoord om slag te leveren met de bekrompen en starre tegenstrijdigheden in zijn argumentatie – de logica van een extremistische rechtse nationalist, een publiek geheim, dat iedereen uiteraard kent en dat telkens opnieuw wordt herhaald. (Milo Rau)

Duits / Engels gesproken

De voorstelling vindt plaats 'extra muros' in het Brusselse Stadhuis. We verzamelen om 20:30 in Beursschouwburg om samen naar het stadhuis te wandelen. Follow the guide!

DE, 2012, 70min

Nagesprek met actrice Sascha Ö. Soydan, Milo Rau, activist Dyab Abou Jahjah en kunstenaar Kris Verdonck, gemodereerd door Stefaan Meerbergen (Terzake - Canvas). In samenwerking met Goethe-Institut Brüssel (50 min).

Met: Sascha Ö. Soydan
Concept en regie: Milo Rau
Research: Tobias Rentzsch
Scenografie: Anton Lukas
Video: Markus Tomsche
Geluid: Jens Baudisch
Productie: Mascha Euchner-Martinez

Met dank aan Stad Brussel