music performance film expo dig deepeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeer
politricks.
Speech Battle

conversations

Speech Battle

debat
TH 13.03.2014 20:30

Een avond in het teken van de kunst van de politieke toespraak.

Samen met deBuren organiseren we een avond in het teken van de kunst van de politieke toespraak. Wat is de essentie van een ideale speech? Welke valkuilen moet je als speechschrijver of spreker zeker zien te vermijden? Wat is de juiste balans tussen emotie en ratio? Hoe zorg je ervoor dat een speech klinkt alsof degene die hem uitspreekt het zelf geschreven heeft? Na een lezing waarin antwoord wordt gegeven op deze vragen, strijden een prominente Vlaamse en een Nederlandse speechschrijver om de eer van de best geschreven speech. 


De avond bestaat uit twee onderdelen. We beginnen met een gesprek tussen twee ervaren politieke speechschrijvers: Vincent Stuer speechschrijver van Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso en Luuk van Middelaar, speechschrijver van EU-president Herman Van Rompuy. Zij spreken over hun ervaringen als speechschrijver en lichten hun persoonlijke visie op de ‘do's en don'ts' van het speechschrijven toe. Het gesprek wordt geleid door VRT-Europajournalist Rob Heirbaut.

Het tweede deel van de avond bestaat uit de eigenlijke Speech Battle: wie schreef de beste speech? deBuren en Beursschouwburg verspreidden een open oproep aan mensen die de ambitie koesteren speechschrijver of politiek woordvoerder te worden. De twee beste teksten werden vooraf geselecteerd en tijdens deze avond leest actrice Caroline Meerschaert, die voor de gelegenheid in de huid van een politicus kruipt, de twee speeches voor.
Als afsluiting van de avond stemt het publiek voor de beste speech. Vincent Stuer en Luuk van Middelaar geven hun reactie op elk van de twee speeches.

Nederlands gesproken

Ism deBuren