music performance film expo dig deepeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeer
politricks.
Milo Rau The Moscow Trials

film

Milo Rau The Moscow Trials

documentaire
SA 29.03.2014 20:30 BE première

Het project The Moscow Trials neemt opnieuw het geschil tussen kunstenaars en orthodoxe gelovigen op - in de vorm van politiek theater.

De beelden van het Pussy Riot-proces lokten in 2012 wereldwijd verontwaardiging uit. In Rusland zelf werd het echter afgedaan als een ‘typisch’ voorbeeld van de onderdrukking van zogenaamd dissidente kunst in het Rusland van Poetin.

In maart 2013 thematiseerde Milo Rau, de Zwitserse oprichter van het International Institute of Political Murder, dit onderwerp aan de hand van politiek theater: in het Zacharov Centrum in Moskou werd een rechtbank ingericht als podium voor een drie dagen durend showproces. Rau bracht ‘acteurs’ uit het echte leven (kunstenaars, politici, kerkleiders, burgers en advocaten) samen in een fictieve rechtbank: kunst versus religie, ‘dissident’ Rusland versus het ‘echte’ Rusland. Het resultaat was een ‘processhow’, waarin de rol en de grenzen van kritische kunst bepleit worden.

Het proces, dat door de Russische overheid en Kozakkeneenheden werd bestormd, leidde tot een internationaal schandaal en een reisverbod voor de regisseur, Milo Rau. De film The Moscow Trials documenteert het project en werpt een licht op de historische en politieke achtergrond.

Ondertiteld in het Engels

Russisch gesproken

90 min + nagesprek met Milo Rau en Helena Kritis

Concept en regie: Milo Rau
Camera: Markus Tomsche
Geluid: Jens Baudisch
Decor: Anton Lukas
Regieassistent: Yanina Kochtova
Montage: Lena Rem
Productie: Arne Birkenstock