Tashweesh festival 2018
Reading Group Saïda Menebhi w/ Saddie Choua

conversations

Reading Group Saïda Menebhi w/ Saddie Choua

reading group TASHWEESH FESTIVAL
SA 27.10.2018 12:00

“In mijn huis en in jouw huis slurpen de zwarte draken ons bloed”

Tijdens de reading group, gefaciliteerd door Belgisch-Marokkaanse kunstenares Saddie Choua, duiken we in het poëtische en feministische werk van de Marokkaanse activiste en schrijfster Saïda Menebhi. Zij stierf door een gebrek aan zorgen tijdens een hongerstaking in een Marokkaanse gevangenis waar ze zat wegens haar verzet tegen de Marokkaanse staat.

We lezen meer bepaald de gedichten en brieven die ze in gevangenschap schreef aan onder andere haar vriend Aziz Laarich met wie ze illegaal samenwoonde en een essay over prostitutie. In haar werk drukt ze zich uit over haar strijd voor mensenrechten en over de vrouwen die ze in de gevangenis ontmoette. We gebruiken het werk van Menehbi als “documentatiemateriaal” om een alternatief voor die realiteit te onderzoeken door te lezen, te praten én zelf te schrijven.

Aangezien het werk van Menebhi niet vertaald is naar het Engels, zullen de bronteksten Frans en Nederlands zijn. Het gesprek zelf kan in het Engels gevoerd worden.

In samenwerking met Buurtwinkel Anneessens , Darna - Vlaams Marokkaans Culturenhuis & wmns parliament

As part of TASHWEESH, a 10-day multidisciplinary festival on feminism in the Middle-East, North Africa and Europe. w/ Goethe-Institut Brüssel