music performance film expo conversations dig deepeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeer
Tashweesh festival 2018

Read more

BAM! Ploef, zofff, rsssshhhh, tshh, wsssjjj, tashshshsweeshh. U bent al bekend met Tashweesh? Indien geen bel rinkelt, het is een Arabisch woord: een klanknabootsing van achtergrondgeruis tijdens een telefoongesprek of op de radio, het geroezemoes dat je hoort in een grote groep mensen. 

 

Van tashweesh naar … feminisme!

 

Als we denken aan hedendaags feminisme, dan horen we een veelheid aan geluiden, een geroezemoes waarin Intersectioneel! #metoo! Queer! Black Lives Matter! Women’s march! Dekolonisering! Intergenerationeel! Hoofddoek! Postbinair! weerklinkt. 

 

In deze wirwar van opinies, luide protesten en stromingen nodigen Beursschouwburg en Goethe Institut je uit voor het 10-daags multidisciplinaire kunstenfestival Tashweesh. De focus ligt niet slechts op een Europese invulling van feminisme, maar wil de brug slaan tussen een breed palet aan feministische stemmen uit het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Europa. We nemen de gebruikelijke tweedeling en stereotypes over gender en cultuur onder de loep en tonen dat de enge polarisatie tussen het Westen en de Arabische moslimmaatschappijen niet aan de realiteit beantwoordt. 

Tijdens onze performances, small talks, reading groups, screenings, concerten en hedonistische club nights formuleren we samen een antwoord op wat momenteel gezien wordt als de norm en zoeken raakvlakken voorbij vermeende cultuurgrenzen. We hebben het over hoofddoeken, genderconformiteit, publieke ruimte, activistische strategiën en bevragen onze canon. No more ruis, only safe space!

 

Curated by Beursschouwburg, Goethe-Institut Brüssel & Nedjma Hadj Benchelabi

facebook event
programme_tashweesh.pdf