Tashweesh festival
Listening through the cracks
expo
28 SEP — 16 DEC

Imagine multiple voices coming together in the unintelligible murmur of a crowd. w/ Ghita Skali, Basma Alsharif, Golnesa Rezanezhad

Ghita Skali heeft het verspreiden van geruchten tot kunst verheven. Haar werk begint vaak bij anekdotes die kort in de media verschijnen, zoals: de bouw van een Eiffeltoren in Fez (Marokko), de opsluiting van een spionerende eend in Caïro (Egypte), en een verklaring van een Egyptische legergeneraal die beweerde dat hij een machine had uitgevonden om aids te genezen. Deze verhalen laten niet alleen de rol van fictie in de politiek zien, ze tonen ook hoe ironie en verzinsels kunnen worden gebruikt buiten het domein van de kunst.

Eén van de werken in deze expo is The Invaders, een video die ze in 2021 maakte in opdracht van het Stedelijk Museum Amsterdam. In de jaren negentig maakte het Franse comedytrio Les Inconnus een parodie op de populaire sci-fi-televisieserie The Invaders. In hun versie waren de indringers geen aliens maar migranten. Skali maakte op haar beurt weer een remake van deze parodie. Bij haar is de wereld omgekeerd. Migranten trekken in grote getalen vanuit Europa naar het zuidelijk halfrond, waar ze auto’s wassen of op de markt werken, en door de lokale bevolking met afkeer en angst worden begroet.

Ironische omkering is een strategie die Skali vaker toepast. Zo zaagde ze in 2020 een stuk ‘beslissingshout’ uit de vloer van de directiekamer van het Amsterdamse kunstinstituut De Ateliers en stuurde dat naar een inheemse stam in Marokko; een omkering van het gebruik dat objecten uit Afrika naar Europa worden gebracht. Zo verspreidt ze niet alleen bestaande geruchten, ze doet zelf ook actief aan mythevorming.
https://www.ghitaskali.com
https://www.instagram.com/ghita_skali

Basma al-Sharif is kunstenaar en filmmaker van Palestijnse afkomst die werkt tussen het Midden-Oosten, Europa en Noord-Amerika. Momenteel verblijft ze in Berlijn. Basma onderzoekt terugkerende politieke conflicten en geschiedenis. In films en installaties stelt ze de erfenis van het kolonialisme en ballingschap aan de kaak met satire, twijfel en hoop.
https://imanefares.com/artistes/basma-al-sharif

Golnesa Rezanezhad is a visual artist and researcher based in Ghent. She works with various artistic mediums like drawing, painting, photography, and textile. She works through craftwork, mainly the one practiced by women, to look into women’s choices, everyday performances, and belongings. In recent years she has conducted a research practice in northern Iran with women rug weavers. Since rug and carpet weaving in Iran has been the main export of the country for a long time, especially in the pre-oil economy,  understanding the practice and imaginations around rug weavers is a way for her to challenge the many misrepresentations about them and their craft. Golnesa has presented her research and artistic practice in various international academic and art institutes including Iran, the USA, Belgium, the UK, Austria and Portugal, among other places.
https://cargocollective.com/golnesarezanezhad

You might also like: