Tashweesh festival
The Future of Festivals

conversations

The Future of Festivals

TASHWEESH FESTIVAL talk
TH 06.10 18:00

Tashweesh Festival brengt ervaren organisatoren samen voor een uitdagende kijk op het festivallandschap. Met Bochra Tikri, Camille Khoury, Bouchra Lamsyeh en Tania El Khoury.

in het Engels

Kom met onze panelleden praten over de toekomst van feministische kunst- en cultuurfestivals en hun rol in het bevorderen van experimentatie, feministisch activisme, internationale samenwerking en artistieke mobiliteit. Hoe breken we los van de ideologische en structurele erfenissen waaraan zoveel culturele instellingen zich nog vastklampen? Op welke manieren biedt de festivalvorm een uiterst collectieve, intieme en inclusieve ontmoetingssfeer?

 

Camille Khoury is momenteel artistiek directeur en coördinator van het Brusselse FAME festival (Festival where Arts Meet Empowerment). In 2021 promoveerde ze in Performance Studies. Haar onderzoek vermengt theatergeschiedenis met gender-, queer- en feministische studies. Ze heeft gewerkt als toneelregisseur en performer voor haar eigen theatergezelschap, en als dramaturg en assistent toneelregisseur voor verschillende theater- en dansgezelschappen in Frankrijk en België (Théâtre Permanent, Les Philosophes Barbares, Cie Interstices, Ecarlate la compagnie).
https://www.instagram.com/calmille_khlein/

Bouchra Lamsyeh is een multidisciplinaire kunstenares, DJ en actrice. Ze studeerde internationaal publiekrecht en geopolitiek. In de loop der jaren heeft ze met verschillende kunstenaars samengewerkt aan projecten met een maatschappelijke impact. Sinds 2019 leidt ze samen met Sabine Cmelniski de artistieke programmering van het Bâtard Festival. In september 2022 werkt ze samen met Johanna Couvée aan een programma uit dat in het Kaaitheater heeft plaatgevonden.
https://www.instagram.com/b88bou/

Bochra Triki is universitair hoofddocent Frans en cultureel medewerker aan verschillende projecten. Ze was medeorganisator van de vier edities van Chouftouhonna, het internationale feministische kunstfestival van Tunis. Ook is ze de medeoprichtster van Shift, een feministisch graphic novel-project dat zowel digitaal als in druk verschijnt en maakte ze podcasts met Inkyfada. Momenteel is ze co-curatrice van het Tashweesh festival.
https://www.instagram.com/thatsme_inthecorner/

Tania El Khoury is een kunstenares wiens werk zich op het politieke potentieel van publieke interactiviteit richt. Tania's werk is in verschillende talen vertaald en werd in 32 landen en 6 continenten getoond, in ruimtes zoals musea en zelfs kabelbanen. Ze ontving de Soros Art Fellowship, de Bessies Outstanding Production Award, de International Live Art Prize, de Total Theater Innovation Award en de Arches Brick Award. Tania is directeur van het OSUN Center for Human Rights and the Arts aan het Bard College in New York. Ze heeft een PhD van Royal Holloway, University of London. Ze is verbonden aan het kunstenaarscollectief Forest Fringe in het Verenigd Koninkrijk en is medeoprichter van de Dictaphone Group in Libanon, een onderzoeks- en live kunstcollectief dat onze relatie tot de stad en tot publieke ruimte in vraag wil stellen en herdefiniëren. Momenteel is ze co-curatrice van het Tashweesh festival.
​​​​​​​https://www.instagram.com/taniaelk/

Nadia Kara werd geboren in Luik en groeide op met een Algerijnse vader en een Duits-Belgische moeder omringd door een mix van culturen en invloeden. Na haar studie Media en Communicatie verhuisde ze naar Vlaanderen, waar ze nieuwe perspectieven kreeg op de dynamieken van haar thuisland. Nadia vindt het belangrijk zichzelf voortdurend in vraag te stellen en bij te scholen. Ze werkt momenteel als schrijver, podcastmaker en presentator. Haar favoriete onderwerpen zijn geestelijke gezondheid, feminisme, diversiteit en duurzaamheid.
https://www.instagram.com/nadiakara/


N.B. Nedjma Hadj Benchelabi kan jammer genoeg niet aanwezig zijn.