Tashweesh festival
Yasmina Reggad we dreamt of utopia and we woke up screaming (Listening Session #2)
performance
TH 06.10 20:30

Tegen de achtergrond van de bipolaire spanningen van de Koude Oorlog in de jaren 60 en 70, kwamen militanten uit alle hoeken van de wereld samen in Algiers en waren er getuige van het ontstaan van een “derde weg” en andere mogelijke toekomsten. De Algerijnse hoofdstad ontving iedereen van nationale vrijheidsbewegingen, politieke ballingen, rebellen en gedesillusioneerde westerlingen. Met als uitgangspunt de radio-uitzendingen van de vrijheidsbewegingen uitgezonden door de Algerijnse nationale omroep (RTA), weerspiegelen de veeltalige en polyfone producties Reggad’s reis langs de ideeën en idealen van die transformatieve periode.

Gecreëerd in 2016, strekt het lange termijnonderzoek we dreamt of utopia and we woke up screaming, genoemd naar Roberto Bolaño’s ‘First Infrarealist Manifesto’, zich uit over verschillende continenten en verschillende talen. Audio-visuele archiefstukken en hedendaagse documenten verweven zich met getuigenissen van militante stemmen uit de jaren 1960-1970 en het heden.

Voor Listening Session werden historica Malika Rahal (Parijs) en het Chimurenga-collectief (Kaapstad) gevraagd om samen in het geluidsarchief van Yasmina Reggad te duiken en zich zo te verdiepen in de alternatieve archivering die het Pan African Space Station heeft voortgebracht. 

 

80 min.
in het Engels
+ audio & video in het Engels, Arabisch, Algerijns, Spaans, Frans, Portugees en Duits. 

 

Yasmina Reggad is onafhankelijk curator, schrijver en podiumkunstenaar die in Brussel woont en werkt. Ze behaalde een master in de middeleeuwse geschiedenis aan de Sorbonne. Ze is medeoprichter en is momenteel curator bij aria (artist residency in Algiers). Voorheen werkte ze bij Delfina Foundation en Art Dubai Projects. Reggad is co-curator van de tentoonstelling van kunstenaar Zineb Sedira in het Frans paviljoen tijdens de 59ste Biënnale van Venetië. Haar onderzoek en projecten zijn gericht op de politiek van “futurity” waarin ze alternatieve kennissystemen en artistieke productiemethodes bestudeert en performatieve methodologieën geïnspireerd op de notatiewijzen binnen dans en performance exploreert.

Malika Rahal is historica en onderzoeker bij het CNRS, gespecialiseerd in de hedendaagse geschiedenis van Algerije. Sinds 2022 is ze directeur van het Institut d'histoire du temps présent (IHTP). Ze schreef verschillende boeken, waaronder L'UDMA et les Udmistes, een biografie van Ali Boumendjel (advocaat en nationalistisch activist die in 1957 werd vermoord) en Algérie 1962. Une histoire populaire.

Chimurenga is een pan-Afrikaans platform voor redactionele activiteiten. Opgericht door Ntone Edjabe in Kaapstad in 2002, maakt het ruimte voor ideeën en reflectie door Afrikanen over Afrika. 
https://chimurengachronic.co.za/

 


Creation, research and direction: Yasmina Reggad
Performed by: Yasmina Reggad and Malika Rahal
Broadcasted by: Chimurenga - Pan African Space Station
Production: Hiros
Initially commissioned by Dominique Malaquais & Julie Peghini for Afrique : Utopies performatives (2021)
Dedicated to: Dominique Malaquais