Feministische strategieën voor een meer zorgzame toekomst. Met Juliette Mourad en Espace Fxmme.
De beperking tot de huiselijke sfeer heeft ons tijdens de pandemie meer bewust gemaakt van de sociale ongelijkheden thuis. In hoeverre kan "thuis" de plek van een uitbuiting van zorg zijn, waar verpleging en huishouden langs lijnen van gender, racisme en klasse worden bepaald? Op welke manieren hebben feministische artistieke strategieën zich altijd – en nu misschien meer dan ooit – beziggehouden met een meer zorgzame toekomst, in een wereld die gevormd wordt door neoliberale en patriarchale regelingen? Hoe kunnen we nieuwe collectieve gewoonten koesteren om beter voor elkaar, onszelf en deze wereld te zorgen?
In het Engels
gemodereerd door Nadia Kara
De artistieke praktijk van Juliette Mourad is gewijd aan schrijven en huisvlijt, zoals foerageren, ethno-botanie, zaaien, planten, het samenstellen van een huisapotheek en het maken van aardpigmenten en natuurlijke inkten. Ze onderzoeken de banden tussen gebieden en gemeenschappen tegen een achtergrond van migratie, politieke onrust en het wereldwijde kapitalisme.
Espace Fxmme – Womxn Space, opgericht kort voor de pandemie, is een time-based ruimte die elke donderdag plaatsvindt bij Globe Aroma. Het is een platform voor vrouwelijke/ non-binaire kunstenaars en creatieven om een veiliger plek te creëren in een omgeving die voorheen werd gedomineerd door mannelijke aanwezigheid.
Nadia Kara werd geboren in Luik en groeide op met een Algerijnse vader en een Duits-Belgische moeder omringd door een mix van culturen en invloeden. Na haar studie Media en Communicatie verhuisde ze naar Vlaanderen, waar ze nieuwe perspectieven kreeg op de dynamieken van haar thuisland. Nadia vindt het belangrijk zichzelf voortdurend in vraag te stellen en bij te scholen. Ze werkt momenteel als schrijver, podcastmaker en presentator. Haar favoriete onderwerpen zijn geestelijke gezondheid, feminisme, diversiteit en duurzaamheid.
https://www.instagram.com/nadiakara/
N.B.
Sarah Speck kan jammer genoeg niet aanwezig zijn.
Sarah Speck is hoogleraar sociologie, gespecialiseerd in vrouwen- en genderstudies, aan de Goethe Universiteit (Frankfurt). Haar onderzoek richt zich op de tegenstrijdige transformatie van genderrelaties, de huishoudelijke arbeidsverdeling, sociale reproductie onder het kapitalisme en transnationale feministische (en queer) sociale bewegingen.