music performance film expo conversations dig deepeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeer
BLACK BOX
BEN RIVERS & BEN RUSSELL The rare event

BEN RIVERS & BEN RUSSELL The rare event

looped screening
WE 28.11.2018 12:00 - 22:00
TH 29.11.2018 12:00 - 22:00
FR 30.11.2018 12:00 - 22:00
SA 01.12.2018 12:00 - 22:00

De registratie van een symposium met de meest vooruitstrevende denkers van deze tijd; met onderwerpen die gaan van metafysica tot digital green screen cosmos.

Een symposium - een driedaags ‘forum of ideas’ met denkers, kunstenaars, curatoren als Jean-Luc Nancy, Philippe Pareno, Boris Gruys, Manthia Diawara, Gayatri Spivak en Timothy Morton - vindt plaats in een krakende, Parijse opnamestudio. De groep bediscussieert de talrijke mogelijkheden van ‘Resistance’ of verzet (n.a.v. de titel van een expo die nooit heeft plaatsgevonden, een vervolg op “Les Immatriaux” van Jean-François Lyotard in 1983). De reikwijdte van het gesprek is net zo onbeperkt als de omgeving waar de deelnemers elkaar ontmoeten om te praten en te luisteren. 

Met de The Rare Event maakt het duo Ben Rivers en Ben Russels een feitelijke registratie van het evenement - een symposium op het snijvlak van kunst, filosofie en politiek -, en tegelijkertijd voegen ze een extra laag toe. Er verschijnen onverklaarbare elementen: een man gekleed in een groen pak (ontworpen door de kunstenaar Peter Burr) verbeeldt een menselijk 'groen scherm’ én een surrogaat voor filosoof Jean-François Lyotard; hij stuurt ons ​​naar een abstracte, digitale kosmos. Een komisch contrapunt tegenover de serieuze groepsdiscussies.

In de oorspronkelijke Griekse betekenis is een symposium een ​​ontmoeting waarbij een onderwerp wordt besproken en benaderd vanuit alle wetenschappelijke en filosofische perspectieven. In The Rare Event is het een geformaliseerd gesprek, dat via metafysica overgaat in het bovennatuurlijke.

 

US, 2017, 48’, Engels & Frans gesproken, Engels ondertiteld, start elke 60’.