music performance film expo conversations dig deepeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeer
BLACK BOX
Hito Steyerl HOW NOT TO BE SEEN. A Fucking Didactic Educational .Mov File

Hito Steyerl HOW NOT TO BE SEEN. A Fucking Didactic Educational .Mov File

looped screening
WE 15.10.2014 12:00 - 22:00 BE première
TH 16.10.2014 12:00 - 22:00
FR 17.10.2014 12:00 - 22:00
SA 18.10.2014 12:00 - 22:00

Voor de Duitse kunstenares Hito Steyerl gaat het hard deze dagen, haar topic is helemaal hot. Steyerl verdiept zich in haar praktijk als kunstenaar en docente “New Media Art” aan de Universität der Künste in Berlijn al geruime tijd in het digitale beeld, mediatechnologie en de globale circulatie van beelden.

HOW NOT TO BE SEEN begint als een educatieve video die kijkers wil informeren over hoe we onzichtbaar kunnen worden in tijden van ongebreidelde toename van (digitale) beelden. In deze video vertrekt ze vanuit een relict uit het niet zo verre verleden. In de Californische woestijn bevinden zich nog steeds de kalibratie-doelwitten die werden gebruikt ten tijde van de analoge luchtfotografie. De doelwitten zien eruit als reusachtige pixels waarmee men uit de lucht de resolutie van de camera’s kan testen. Zich kleiner maken als één van deze pixels vergroot de kans op onzichtbaarheid, beweert Steyerl droogweg.

Alle hilariteit en dansende pixelmannetjes ten spijt is HOW NOT TO BE SEEN een snijdende kritiek op de hedendaagse “overvisibiliteit” en surveillance, die niettemin toelaten dat minderheden, politieke vluchtelingen, activisten,... in het niets verdwijnen.

Engels gesproken

Duitsland/VS, 2013, 16 min.

Productie: Hito Steyerl, 2013 In opdracht van: Massimiliano Gioni, Biënnale van Venetië Met de steun van: the International Production Fund (IPF) - 2013 partners: Outset England, Dermegon Daskalopoulos Foundation for Culture and Development, Outset USA, Outset Netherlands with Promoters Van Abbemuseum, Maurice Marciano Family Foundation, Wilfried Lentz Rotterdam