music performance film expo conversations dig deepeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeer
BLACK BOX
TOBIAS ZIELONY Maskirovka

TOBIAS ZIELONY Maskirovka

looped screening
TH 27.09.2018 12:00 - 22:00
FR 28.09.2018 12:00 - 22:00
SA 29.09.2018 12:00 - 22:00

Flikkerende beeldenreeks van straatactivisten en soldaten op het Maidanplein die overvloeien in de queer- en techno-undergroundscene van Kiev.

In deze stop-motionanimatie voeren twee flikkerende beeldenreeksen van zowel demonstranten, soldaten als uitgaande jongeren een koortsachtige dans uit. Eén ding verbindt hen: de maskers waarmee ze hun identiteit verhullen óf net een heel ander mens worden. 

Regisseur Zielony gebruikt de term maskirovka, Russisch voor 'vermomming'. Onlangs is het begrip opnieuw opgedoken om de gemaskerde Russische interventie op de Krim en in Oost-Oekraïne te beschrijven (zogenaamde “green men” bezetten er Oekraïens grondgebied). Anderzijds speelden maskers een cruciale rol in het beschermen van de Maidan-demonstranten tegen traangas en in het verbergen van hun identiteit. De term refereert aan de kwetsbare en verraderlijke situatie waarin de protagonisten leven en handelen.

Door de doelbewuste montage van twee uiteenlopende beeldenreeksen overschrijdt Zielony moedwillig de grenzen van documentaire film. Hij construeert betekenis en verhaallijn van frame tot frame, van scene tot scene. Het resultaat doet denken aan de stroboscopische effecten van underground clubs en raves waar Maskirovka zich afspeelt.

 

DE, 2017, 9’, silent, in loop.